Curriculum vitae

Persoonlijke informatie

Mijn naam is Renée Peereboom, ik ben 26 jaar en ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Al op de basisschool kwam ik erachter dat ik dol was op schrijven en op taal in het algemeen. Op de middelbare school was Nederlands heel lang mijn favoriete vak, en terwijl mijn klasgenoten begonnen te zuchten en steunen bij alle spellingsoefeningen was ik er juist dol op. Ik merkte al snel dat het me weinig moeite kostte me al die spellings- en taalregels eigen te maken, en ik zag het dan ook als een uitdaging om elke toets foutloos te maken. In die tijd begonnen mijn ouders me ook te vragen hun teksten op spel- en taalfouten te corrigeren, want ook zij hadden natuurlijk wel door dat ik er goed in was. Om me het gevoel te geven dat ik serieus genomen werd kreeg ik na het corrigeren van een lange tekst zelfs weleens een boek cadeau, iets wat voor mij toen heel wat was!

Uiteindelijk ben ik Griekse en Latijnse Taal en Cultuur gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam en is het correctiewerk een beetje uit mijn hoofd verdwenen. Pas toen ik stage ging lopen bij de bureauredactie van uitgeverij Atlas Contact kwam het idee dat ik van zoiets misschien weleens mijn baan zou kunnen maken weer naar boven. De hele dag bezig zijn met teksten vond ik heerlijk, en de wetenschap dat ik een tekst echt beter, soepeler en mooier kon maken gaf me veel voldoening. Ik besloot daarom om na mijn stage mijn eigen bedrijf te beginnen als tekstcorrector, en ik ben tot op de dag van vandaag ontzettend blij met deze beslissing. 

Skills

·       Geduldig uitleggen

·       Goede didactische           vaardigheden

·       Kritisch denken

·       Oog voor detail

·       Doorzettingsvermogen

·       Enthousiasmerend

Talen

·       Nederlands

·       Engels

·       Duits

Werkervaring
Freelance teksteditor 

Maart 2019 - heden

In 2019 heb ik mijn eigen eenmanszaak Peer Review opgezet. Voor mijn klanten controleer ik allerlei soorten teksten op spelfouten, taalfouten en lelijke zinnen. De focus ligt momenteel op non-fictieboeken, maar ik neem in principe alle Nederlandstalige teksten aan. Ik lever kwaliteit en mijn klanten zijn dan ook altijd tevreden.

Medewerker bureauredactie Atlas Contact

September 2018 - februari 2019

Als bureauredacteur van een uitgeverij voer je als het ware de eindcontrole van een boek uit. Je stuurt freelance correctoren aan, controleert hun werk, controleert of de correcties goed worden doorgevoerd door de zetter van het boek en zorgt dat eventuele correcties die in herdrukken worden doorgevoerd ook echt goed doorgevoerd worden. Als stagiaire bij Atlas Contact draai je vol mee, waardoor je ontzettend veel leert over het werk. Je moet oog voor detail en een goed taalgevoel hebben. Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad tijdens mijn stage en heb alle taken mogen uitvoeren die een bureauredacteur ook uitvoert. 

Docent Grieks en Latijn - Christelijk College Nassau-Veluwe

September 2017 - juli 2018

Ik ben werkzaam geweest op het Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk, waar ik lesgaf aan de eerste en tweede klas van het gymnasium. Dit was een van de meest leervolle jaren van mijn leven. Ik heb de leerlingen onderwezen in de grammatica van het Grieks en het Latijn en in de geschiedenis en de mythologie van het Griekse en het Romeinse Rijk. Ook heb ik zelf toetsen moeten maken en nakijken en heb ik een goede band opgebouwd met de leerlingen.

Begeleider bij OVER huiswerkbegeleiding

2015 - 2016

Als begeleider heb ik me ervoor ingezet leerlingen te helpen waar dat mogelijk was. Ik heb ze dingen uitgelegd die ze niet begrepen, geholpen met lastige opdrachten, planningen met ze gemaakt en overzicht gehouden. 

Algemeen raadslid studentenraad

September 2015 - augustus 2016

Als raadslid heb ik me vooral beziggehouden met een aantal onderwerpen, waaronder de Onderwijs- en Examenregelingen, Voertaalwijzigingen, Stilteruimtes en ACASA (een samenwerkingsverband tussen de VU en de UvA op het gebied van Archeologie en Griekse en Latijnse Taal en Cultuur).

Vicevoorzitter Opleidingscommissie GLTC

September 2013 - augustus 2017

Onderwijs
Universiteit van Amsterdam

​2012 - 2017

Bachelorgraad, Griekse en Latijnse Taal en Cultuur

 

Activiteiten en verenigingen: Secretaris van de studievereniging C.C.A.c.N.P Laverna

Minor: Nederlandse Gebarentaal

 

Barlaeus Gymnasium Amsterdam

​2006 - 2012

Middelbare school